Master TSAeA

  /  Master TSAeA

Tehnologii, Sisteme si Aplicatii pentru eActivitati

Program de studii universitare de master

Programul de studii universitare de master Tehnologii, Sisteme si Aplicatii pentru eActivitati are ca scop oferirea cunostiintelor necesare pentru cercetarea, proiectarea si dezvoltarea serviciilor electronice avansate: tranzactii electronice, managementul solutiilor in eafaceri; tehnologii informationale si administrare in guvernarea electronica; solutii pentru managementul continutului digital in educatie, cultura, informatii publice sau retele sociale; tehnologii informationale si servicii electronice pentru activitati electronice.

Programul de studii de master Tehnologii, Sisteme si Aplicatii pentru eActivitati asigura aprofundarea in domeniul Inginerie Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale si ofera posibilitatea dezvoltarii unei cariere in tehnologii informationale, invatamant superior si cercetare, inclusiv continuarea studiilor prin programe de doctorat.

Programul de studii se adreseaza persoanelor care au minime competente in domeniul Tehnologiilor Informationale si doresc o specializare de calitate pentru a raspunde cu succes noilor provocari si cerintelor din domeniul serviciilor electronice. Astfel, prin competentele dobandite, se realizeaza pregatirea pentru cerintele de viitor de pe piata muncii.

Program de studii: Tehnologii, Sisteme si Aplicatii pentru eActivitati (TSAeA)

Tip program: master cercetare

Facultatea: Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale

Domeniul de studii: Inginerie Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale

Forma de invatamant: cu frecventa

Limba de predare: romana

Locatia: Timisoara

Numar credite: 120

Piata muncii

Piata fortei de munca a capatat in ultima decada o dinamica crescuta, in care inovatia tehnologica a dat nastere unei cereri tot mai mari de noi specialisti pe domenii care nu au avut un istoric consacrat.

Ritmul rapid si incremental al dezvoltarii tehnologiilor informationale a determinat aparitia noii economii, digitala, care tinde sa se globalizeze la nivel mondial. In cadrul ei, individul si micile intreprinderi, alaturi de marile companii, au mai multe oportunitati ca niciodata de a juca un rol important in societate. Economia digitala este caracterizata de mutatii radicale in natura muncii si a relatiilor de munca, cu implicatii profunde asupra stilurilor de munca si viata ale oamenilor. Piata muncii a cunoscut in ultimul deceniu o dezvoltare puternica, tinzand si ea sa se globalizeze.

eActivitatile reprezinta activitati moderne, caracteristice unei societati informationale bazate pe cunoastere, spre care tinteste si Romania. Noua economie este caracterizata de numeroase eActivitati, cum ar fi: eSanatate, eAfaceri, eGuvernare, eMedia, etc.

Studiile privind eficienta utilizarii tehnologiilor informationale in activitatile economice au relevat numeroasele beneficii:

  • Eficienta sporita prin prelucrarea, sistematizarea si stocarea informatiilor.
  • Elaborarea facila si multiplicarea unor documente in diferite variante si structuri.
  • Accesul la continutul informatiilor intr-o forma digitala, ceea ce face informatiile disponibile oricui, oriunde si oricand.
  • Utilizarea retelelor de comunicatii cu arie larga si de mare viteza, legand calculatoarele la servere de mare capacitate.
  • Posibilitatea realizarii concomitente si imediate a mai multor sarcini si obiective.

Acreditare

Programul de studii universitare de master Tehnologii, Sisteme si Aplicatii pentru eActivitati a fost validat in data de24.07.2014 de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamentul Superior (ARACIS) si este recunoscut de Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania.

Dosarul de incadrare a programului de studii Tehnologii, Sisteme si Aplicatii pentru eActivitati in domeniul acreditat de studii de master a fost inregistrat la Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamentul Superior (ARACIS) cu numarul 4295 din data de 18.07.2014.

Calificarea asociata programului de studii Ingineria Datelor a fost inregistrata la Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC) cu nr. 2913.

Ocupatii incluse in COR

Prin intermediul programului de studii universitare de master Tehnologii, Sisteme si Aplicatii pentru eActivitati studentii vor acumula competențe necesare pentru a ocupa urmatoarele pozitii

COR: Clasificarea Ocupatiilor din Romania

COR: 251201

Analist

COR: 251301

Specialist eAfaceri

COR: 251302

Specialist eGuvernare

Competente profesionale

Analiza cerintelor si elaborarea de specificatii de implementare a serviciilor electronice pentru eAfaceri, eMedia, eGuvernare si eSanatate.

Dezvoltarea de strategii de cercetare si planuri de actiune prin analiza obiectivelor organizatiilor si a datelor generate la nivelul acestora.

Evaluarea performantele tehnice ale platformelor pentru managementul continutului digital, in concordanta cu nevoile economice, educationale sau sociale ale organizatiilor.

Utilizarea de aplicatii software si tehnologii dedicate pentru managementul continutului digital. Indexarea, stocarea securizata si cautarea eficienta a continutului digital.

Realizarea de documente avand ca scop prezentarea rezultatelor cercetarii, indicand procedurile si metodele de analiza care au condus la rezultate.

Competente transversale

Dezvoltarea gandirii analitice, sintetice, comparative si critice, a capacitatii de adaptare si comunicare in situatii si conditii noi.

Dezvoltarea de responsabilitati de organizare si management, de capacitati inovatoare si de cercetare, precum si de spirit de initiativa si abilitati de identificare a propriilor necesitati de invatare si formare continua.

Analiza metodica a problemelor intalnite in activitate, identificand elementele pentru care exista soluţii consacrate, asigurand astfel indeplinirea sarcinilor profesionale.